• Novinky

          • Valentínska diskotéka

          • V piatok 17. februára sa opäť otriasali múry našej školy. V jedálni sa konala valentínska diskotéka, ktorá nebola len pre páry, ale pre každého, kto mal chuť sa zabaviť a zatancovať si. Niektorým sa aj pošťastilo a odniesli si domov výhru z tomboly. O tom, že si to žiaci užili, sa môžete presvedčiť na fotkách 😊

        • KARNEVAL ŠKD - 3. oddelenie
          • KARNEVAL ŠKD - 3. oddelenie

          • Fašiangy, Turíce..., tak sa spieva v jednej ľudovej piesni.  Všetci dobre vieme, že fašiangy sú časom  veselosti,  hodovania a karnevalov.  Jeden taký sa uskutočnil 22. februára 2023 aj v našej triede, kde poslušných žiačikov nahradili princezné ,čarodejníci aj policajti, lesné víly či lekári.   Nebol to však len taký  obyčajný karneval. Začali sme pesničkami a v rytme piesní sme sa učili zvládnuť nové tanečné kreácie z celého sveta. Prestávky v tanci deťom vyplnili súťažné hry o sladkú odmenu.

            Po fašiangoch tradične nasleduje pôst, cez ktorý všetka zábava utícha až do Veľkej noci , na ktorú sa už nedočkavo tešíme.

            Mgr. Claudia Prekopová

          • Beseda Letom svetom- ISLAND

          • Ďaľšou vášnivou cestovateľkou na našej škole je i pani učiteľka Zuzka Petrovská, ktorá precestovala takmer celú Európu. So svojimi cestovateľskými zážitkami sa podelila i s nami v ŠKD. Svojím pútavým rozprávaním zaujala nielen deti, ale i pani vychovávateľky.

            Svoje rozprávanie doplnila i bohatou fotodokumentáciou.

            Island je ostrovný štát neďaleko Grónska, prezývaný i ako „Zem ohňa a ľadu“. Prezradila nám niekoľko zaujímavostí z tohto krásneho ostrova.
            -V roku 930 bol na Islande vytvorený prvý parlament na svete, ktorý okrem krátkeho obdobia v 19. storočí existuje dodnes.
            -Na Islande nie sú takmer žiadne lesy
            -Horúce pramene využíva na vykurovanie asi 85% domácností
            -Na Islande sa nachádza najväčší počet geotermálnych prameňov na Zemi - až 7000 a 33 sopiek
            - Počet vodopádov nie je zistený, je ich asi milión!!!

            ŠKD-S.Búryová, I.Dužeková

          • KARNEVAL

          • Fašiangy sú obdobím radosti a zábavy. Aj u nás deti zo  školského klubu sa tešili na karnevalové popoludnie.Z telocvične sa ozývala hudba a šťastný smiech detí. Konečne nastal deň dlho očakávaného karnevalu.O hudbu sa postaral DJ p.učiteľ Vakoš. Deti prezlečené do originálnych masiek sa predstavili, tancovali a súťažili. Každá maska bola odmenená, no najkrajšou odmenou boli rozžiarené detské tváre, radosť, dobrá nálada a pekný zážitok, na ktorý budú dlho spomínať.
            Boli masky, veľký bál, bol to super karneval!

            ŠKD-p.vychovávateľky Silvia a Ingrid
            p.vychovávateľ Peter

          • Karneval v ŠKD

          • Pred jarnými prázdninami sme mali v ŠKD 1.C triede karneval, kedy sa naša trieda čarovne premenila na sál plnú krásnych a kreatívnych masiek. Nechýbali masky vojaka, policajta, Batmana, ducha, víly, čarodejnice, inžiniera, folkloristky, princeznej, mačičky, Lienky – Berušky, dokonca aj vikingskej ženy a draka, postavička Yoda a myšky Minnie. Deti čakali rôzne súťaže, stoličkový tanec, tanec s balónmi, karaoke, diskotéka a výborné občerstvenie, ktoré napiekli a pripravili rodičia, za čo veľmi ďakujeme.

            Za ŠKD 1.C Strečanská I. 

          • Karneval

          • S deťmi v ŠKD 1.B triedy sme rozprúdili karnevalovú zábavu. Trieda sa v toto popoludnie zmenila na vyzdobenú tanečnú sálu. Rodičia aj deti ukázali svoju kreativitu pri príprave originálnych masiek. Prišla čarodejnica, princezná, morská panna, motýľ, jahôdka, myška Hryzka, potápač aj Minecraft postavička. Deti sa zabavili súťažami a hrami, zvolili si medzi sebou najkreatívnejšiu masku a bola aj tombola. Zdravé a chutné maškrty od rodičov po tanci deťom veľmi chutili. Týmto rodičom ďakujeme.

            Mgr. Bystrická Zuzana 

          • Okresné kolo dejepisnej olympiády

          • 8. februára sa na našej škole uskutočnilo Okresné kolo dejepisnej olympiády. Našu školu reprezentovalo osem žiakov v štyroch kategóriách. Úspešných riešiteľov sme mali v každej kategórii. Boli to Michal Rebroš (6.A), Patrik Dibala (7.A), Zuzka Roxerová (8.C),Liana Klačková (9.B). Veľa úspechov želáme Ondrejovi Betákovi  (7.B) a Henriete Juriťákovej (9.A), ktorí postúpili do krajského kola.

          • Deň v maskách - 2. C

          • Posledný fašiangový deň ste mohli v 2. C stretnúť rozprávkové bytosti. V triede prebiehalo tematické vyučovanie Deň v maskách. V takomto prestrojení bolo aj vyučovanie zaujímavé. Zábavné úlohy z matematiky, slovenského jazyka či karnevalové tvorenie zvládli druháci výborne.
            Mgr. Erika Lajčiaková

          • Učíme sa aj pomáhať...

          • V stredu 11.1. 2023 naši deviataci pripravili "novoročnú desiatu" pre všetkých žiakov školy. Cez veľkú prestávku pripravili množstvo rôznych dobrôt, pre žiakov aj zamestnancov školy...

            O mesiac neskôr časť z takto zarobených peňazí deviataci venovali Kristínke Korienkovej. Vďaka daru od našich deviatakov mohla Kristínka absolvovať špeciálne cvičenia a hipoterapiu. Pomáhame aj naďalej, v našom školskom areáli máme kovové srdce na vrchnáčiky, ktoré zbierame pre Kristínku. 

            Učíme sa pomáhať, pridajte sa k nám!                       T.N.

             

          • Obvodné kolo Hviezdoslavov Kubín

          • Umelecký prednes poézie a prózy Hviezdoslavov Kubín má svojich víťazov a ďalšie pokračovanie. Dňa 13.2. 2023 sa v priestoroch Galérie M.A. Bazovského v Trenčíne  konalo obvodné kolo, v ktorom nás reprezentovali víťazi školského kola. A reprezentácia to bola viac ako úspešná. Pod vedením A. Strempekovej  do okresného kola postúpili štyri dievčatá a teší nás, že aj najmladšia kategória má víťaza z našej školy.

            Reprezentácia a umiestnenie v obvodnom kole:

            1. kategória poézia: N. Kernová  3.A             3. miesto (bez postupu)

            1. kategória próza: E. Forróová   4.A             1. miesto (postup)

            2. kategória poézia: K. Chrastinová  6. C      2. miesto (postup)

            2. kategória próza:  E. Striežencová  6. B     1.miesto (postup)

            3. kategória poézia: L. Klačková         9.B      1.miesto (postup)

            3. kategória próza:   Z. Šašinková       9.B     2. miesto (postup)

            Dievčatám ďakujeme za reprezentáciu školy, gratulujeme k jednotlivým umiestneniam  a držíme palce v okresnom kole, ktoré sa bude konať 30.3. 2023 v  Melčiciach- Lieskovom.

            Veľa úspechov!

          • Krajské kolo olympiády v nemeckom jazyku

          • Dňa 15. februára sa žiačka 9.B, Liana Klačková, zúčastnila krajského kola nemeckej olympiády. V tvrdej konkurencii obsadila nádherné 3. miesto. Liane srdečne blahoželáme a prajeme veľa ďalších úspechov.

          • Volejbal

          • Krásny úspech našich žiačok v MIDIcoolvolley! V okresnom kole 4-kového volejbalu si naše dievčatá vybojovali 2. miesto. Dievčatá predviedli výkon hodný uznania a vo vyrovnanom finálovom zápase im len tesne ušlo prvé (postupové) miesto. Gratulujeme!

          • Beseda „Letom svetom“- Írsko

          • Pani učiteľka Mgr. Zuzka Mihaličková rada cestuje po západnej Európe a so svojimi zážitkami sa podelila i s nami na cestovateľskej besede v školskom klube detí. K jej srdcovke neodmysliteľne patrí Írsko.
            Írsko je známe ako zelená krajina, kde nepoznajú čo je to zima. Ale na druhej strane sú ľudia v tejto krásnej zemi zvyknutí na to,že jeden deň može byť slnečno,pršať,byť zamračené, zase slnečno a potom zase pršať. Je to ostrov večnej zelene obklopený útesmi.
            Pani učiteľka Zuzka oboznámila deti s rôznymi zaujímavosťami a faktami Írska: od kultúry, symbolov, jazykov, patrónom Írska, populáciou, krajinou, mestami, jedlom či nápojmi. Na záver besedy si deti vyrobili typicky známu írsku ovečku.

            ŠKD- Búryová, Dužeková

          • Hviezdoslavov Kubín

          • Štvrtok ( 26.1.2023) patril umeleckému prednesu poézie a prózy Hviezdoslavov Kubín nielen prvému, ale aj druhému stupňu. Recitátori úspešne odprezentovali svoje pripravené texty, aby tí najlepší reprezentovali našu školu v obvodnom kole, ktoré sa bude konať  13.2. 2023 v krásnych priestoroch Galérie M. A. Bazovského v Trenčíne.

            Všetkým recitátorom ďakujeme za ich účasť , postupujúcim srdečne gratulujeme a držíme palce  v ďalšom kole.

            Veľa úspechov!

            Umiestnenie v školskom kole

            Poézia

            III. kategória:  1. miesto   L. Klačková    9.B ( postup)

            II. kategória:   1. miesto   K. Chrastinová  6.C ( postup)

                                   2.miesto    L. Vojdanová 6.B

                                                     H. Čičová  5.A

                                    3. miesto   K. Kapuš 5.A

                                                      H. Hanáčková 5.C

             

            Próza

            III. kategória:  1. miesto  Z. Šašinková  9.B ( postup)

            II. kategória:   1. miesto   D. M. Raček 6.C ( postup)

                                                         E. Striežencová 6.B ( bez postupu)

                                2. miesto   S. Šedivá  6.C

                                3. miesto   A. Hanáčková  5.A

          • Venujte škole vaše 2% z dane

          • Vážení rodičia a priatelia ZŠ Veľkomoravskej !

            Obraciam sa na Vás s prosbou ako riaditeľ školy za všetkých členov Občianskeho združenia Komenský, ktorí chcú pre žiakov našej školy a pre školu získať čo najviac prostriedkov. Minulý školský rok sa nám podarilo získať v rámci 2 % ( 3 % ) Vašich daní 19.872,31 €, čo predstavovalo absolútne najvyššiu sumu fungovania nášho školského o.z.  

            Z týchto prostriedkov boli financie použité na nákup ďalších drevených boxov pre žiakov druhého stupňa, nákup školských pomôcok, financovanie spoluúčastí grantov mesta Trenčín, príspevky žiakom 9. ročníka na ich slávnostnú rozlúčku, nákup odmien pri žrebovaní odovzdaných vyhlásení z 2 % daní, vybudovanie novej modernej učebne hudobnej výchovy, nákup strešnej krytiny na školský altánok a zaplatenie projektovej dokumentácie altánku.

            Väčšina týchto prostriedkov bude v spojení s tohtoročným výnosom z 2 % použitá na realizáciu a dokončenie školského altánku ( exteriérovej učebne ) a ďalšom zatraktívnení nášho školského exteriéru.         Dobrou motiváciou pre našich žiakov býva i tá skutočnosť, že za každé prinesené vyhlásenie o poukázaní 2 % získa žiak  1  lístok v žrebovaní. Vyhlásenia  2 % spolu s Potvrdením o zaplatení dane je nutné doniesť na sekretariát školy. V prípade, že ste darovali 2% dane v daňovom priznaní, doručte nám kópiu o darovaní, aby žiak mohol byť zaradení do žrebovania.  To sa koná pri vyhodnotení školského roka na konci júna a žiaci sa môžu tešiť tak ako minulý rok na super ceny :

            1. cena – párty reproduktor JBL Partybox Encore Essential2. cena – bezdrôtové slúchadlá Sony WF 1000XM43. cena – futbalová lopta Al Rihla League

            Žiak s najväčším počtom Vyhlásení bude mať jednak väčšiu šancu vyhrať párty reproduktor a zároveň minimálne vyhráva bezdrôtový reproduktor JBL Charge 5(môže si vybrať jednu z týchto cien.)  

            O. z. Komenský pri ZŠ Veľkomoravská Trenčín sa bude snažiť čo najviac pomáhať našim žiakom.  Tlačivo 2 % z daní nájdete na našej webovej stránke Vyhlásenie 2%, vo Vašom konte Edupage, papierové tlačivá sú k dispozícii na sekretariáte.

            Za Vaše 2 % daní vopred veľmi pekne ďakujeme.

              V Trenčíne 10.2.2023                                                 Mgr. Miroslav Šumichrast, riaditeľ školy

          • Lyžiarsky kurz

          • Odchádzali sme v nedeľu 15.1. 2023 o 9:00 dvoma autobusmi smer Vernár - lyžiarske stredisko Tri studničky. Tento rok išli netypicky všetky tri ôsmacke triedy a jedna siedmacka. Spolu to bolo 93 detí!!!. Hneď v prvý deň, všetci žiaci stáli na lyžiach a podľa ich schopností boli rozdelení do ôsmych družstiev a každému družstvu bol pridelený jeden lyžiarsky inštruktor.  Keďže až polovica žiakov stála na lyžiach úplne prvýkrát /celé 5.,6.,7.  a 8. družstvo/, bolo to v úvode mimoriadne náročné, ale  žiaci  to nakoniec zvládli. Všetci žiaci sa naučili voziť na vleku a lyžovať sa a svoje umenie potvrdili na záverečných slalomových pretekoch. Skúsenejší lyžiari /skupiny 1.,2.,3.,4. a neskôr aj ostatné družstvá/ sa postupne presúvali na vedľajšiu,  rýchlejšiu lyžiarsku trať s 1000m dlhým vlekom, kde sme mali skvelé podmienky na zdokonaľovanie lyžiarskych zručností. Ku svahu a späť nás každý deň vozil autobus. Lyžovali sme naplno hneď po raňajkách od 9:00 do 14:30.  Potom mali deti oneskorený obed okolo 15:00 a medzi obedom a večerou o 18:00, mali deti osobné voľno s aktivitami (stolný tenis, futbal, biliard, spoločenské hry). Večerný program, súťaže a vyhodnotenia začínali pravidelne o 19:00 vo veľkej spoločenskej miestnosti a po každovečerných „protestoch“ všetko ukončila večierka o 22:00. Musím spomenúť aj neuveriteľný neporiadok na izbách, ktorý sa však postupne menil na uveriteľný neporiadok a na niektorých izbách dokonca na poriadok... Už tradične sme  lyžiarsky výcvik organizovali v spolupráci s CK Slniečko, ktorá opäť nesklamala (ďakujeme). Vo štvrtok bol na programe slalomový závod, Peťa Vlhová sa ospravedlnila, ale všetky ostatné hviezdy sa ho zúčastnili.  Naši  žiaci sa správali výborne /na výnimky sa snažíme zabudnúť:)/. Mali sme skvele pripravené lyžiarske svahy, výborných učiteľov=inštruktorov, zábavné večerné programy,  karneval a diskotéky, saunu, vyhodnotenie pretekov.....jednoducho BOLO  TO NAOZAJ  SUPER !!!  

             

            PS: Vedia naši ôsmaci, že sme jedna z mála škôl, ktorá im umožnila ísť na lyžiarsky výcvik, pretože ak by išli  tradične iba siedmaci, tak by sa naši ôsmaci na lyžiarsky kurz na základnej škole vôbec nedostali??

            Áno,  ZŠ Veľkomoravská je jednoducho naj...!

        • Majstrovstvá školy v riešení SUDOKU
          • Majstrovstvá školy v riešení SUDOKU

          • V decembri  pod organizačnou taktovkou p.uč. Kuníkovej a Spačkovej zabojovalo 85 žiakov našej školy o titul Supermajster a Majster SUDOKU IV. základnej školy. V danom časovom limite museli súťažiaci správne vyriešiť 2 zadania SUDOKU rôznych úrovní obtiažnosti. Každý, komu sa to podarilo, získal titul MAJSTER SUDOKU a žiaci, ktorí odovzdali riešenie medzi prvými piatimi, získali titul SUPERMAJSTER SUDOKU. Výsledky:

            Titul  SUPERMAJSTER SUDOKU IV.ZÁKLADNEJ ŠKOLY  v školskom roku 2022/23  získavajú:

            Margaréta POBIECKA, Eliška HALUŠKOVÁ, Michal SUCHOVSKÝ, Pavla ŠTEFÁNKOVÁ, Aneta ŠNOBLOVÁ

            Titul MAJSTER SUDOKU IV.ZÁKLADNEJ ŠKOLY v školskom roku 2022/23 získavajú:

            Adam MARKOVIČ, Sofia E. KRAJČOVIČOVÁ, Jakub DOBIAŠ, Henrieta JURIŤÁKOVÁ, Patrik JEŽÍK, Matyáš SAPÁK, Patrik PANÁK

            Všetkým úspešným riešiteľom srdečne blahoželáme, veríme, že zabojujú o tento titul aj budúci školský rok a tiež že sa do súťaženia zapoja aj ďalší žiaci našej školy. Mgr.EvaKuníková